Maliye (YL)


Başvuru ve Kabul Koşulları

(1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; bir lisans diplomasına sahip olmaları ve müzik anasanat dalına başvuracak adaylar hariç diğer adayların, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslar arası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir. (2) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20'si, (ALES)’den alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30'u toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.

Eğitim Tanımlaması

Türk Yüksek öğretim kurumlarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesi´nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir.

Eğitim Şekli

Tam gün

Program Profili

Maliye alanında güncel gelişmeleri, teori ve uygulamaları analitik, eleştirel ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla öğrencilere aktararak özgüveni ve çalıştığı/sahibi olduğu işte verim ile yaratıcılığı yüksek bireyler yetişmesine katkıda bulunarak teorik ve pratik bilgilere sahip lider-yönetici adaylarını eğitmektir. Program, akademik kariyer yapmak isteyenler için Türkçe ve diğer dillerde uygun materyalin okunup tartışılmasını sağlamak suretiyle yeterli düzeyde akademik bakış ve düşünme yetileri kazandırmayı amaç edinmektedir.

Eğitim Öğretim Metotları

 

  • Ders
  • Tartışmalı Ders
  • Okuma
  • Ödev
  • Seminer
  • Proje hazırlama.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarına devam edebilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirme ile ilgili olarak NKU Lisanüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

 

Puan

 

Harfli Notu

 

Katsayi

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

85-89

BA

3.50

Başarılı

80-84

BB

3.00

Başarılı

75-79

CB

2.50

Başarılı

70-74

CC

2.00

Başarılı

65-69

DC

1.50

Başarılı

0-64

FF

1.00

Başarısız

 

 

Derecenin Seviyesi

Yüksek lisans derecesi

Dereceye Yönelik Kurallar

Maliye alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için Namık Kemal Üniversitesi lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğinin esas ve hükümlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir

Mezunların İstihdam Olanakları

Kamu ve özel sektörde üst düzey kadrolarda görev alabilir, doktora programlarına devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olabilmek için gerekli koşullar iki yarıyıl içerisinde 24 krediden oluşan 8 ders ile bir seminer dersi ve bir tez çalışmasıdır. Tez aşamasında öğrenci 8 saatlik uzmanlık alan dersi alır. Ancak uzmanlık alan dersi ve seminer dersi kredisiz olup, başarılı ve başarısız olarak değerlendirilir. Öğrencilerin dört yarıyıl sonunda almış olduğu dersleri ve semineri başarıyla tamamlamış olması gerekir. Derslerini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencilerine, yönetmelikte belirlendiği şekilde bir tez danışmanı atanır ve tez konusu belirlenir. Tez aşamasını başarıyla tamamlayan öğrenciler, maliye anabilim dalından Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanırlar.